Pekan flipperisivu
Gottlieb System-80

CIRCUS (1980)


Tämäkin laite on jo lähtenyt jatkamaan matkaa ja rikastuttamaan jälleen uuden omistajan elämää. Sattumoisin on tämä kone myös sen uudelle omistajalleen se ensimmäinen flipperi.
Flipperi kuin flipperi. Näitä kun ei tehdä enään.
Circus on sivuillani esimerkkikoneena system 80 tekniikasta. Parempiakin esimerkkejä on mutta tämä oli minun ensikosketus flippereihin harrastuksena.

  CIRCUS LYHYESTI

  Kyseessä on 1980 julkaistu neljän pelaajan elektroninen Widebodykone eli kenttä on tavanomaista leveämpi. Tämä oli kolmas Gottliebin sirkus teemainen laite.  Mallinumero 654. Koneita tuotettiin 1700 kappaletta. Teemana on "Onnellisuus- Sirkus ja karnevaalit." Designistä vastasi Ed Krynsky ja taidepuolesta Gordon Morrison.

Circus on myös ensimmäinen Gottliebin kahdesta Wide-body Star Series 80 koneesta.

  Pallo kulkee yhdessä tasossa. Ramppeja ei ole. Kentällä on tasan yksi monttu. Pallolle vauhtia antaa kolme isoa flipperiä alakentällä ja kaksi pientä yläkentällä.

Kenttä on ensi silmäyksellä tyhjää täysi, mikä johtunee siitä että on suurella todennäköisyydellä pelannut enimmäkseen uudemmilla, kapeilla ja klaustrofobisilla koneilla. Pallo tuntuu nykykoneisiin verrattuna toisinaan seisovan paikallaan.

  Pelin äänimaisema koostuu muutamasta yksinkertaisesta efektistä. Äänikortilta voi valita soitteleeko kone yksinkertaisempia efektejä (Tone mode) vai hiukan monimutkaisempi lurituksia (Sound mode).

Äänen toistossa Gottliebilla juostiin tällä kertaa päin seinää. Matalia ääniä ei ole ja epäonnistunut keksintö "sound projektion" on akustisessa oikosulussa. Kaiutin roikkuu ilmassa takataulussa. Kyllähän se sen äänen ohjaa kohti pelaajaa, mutta bassoja ei kannata toivoakaan, mutta eipä niitä vielä tarvitsekaan tällaisilla keskiäänisillä efekteillä.
 
  Sys 80a ja c malleissa on jo parempi äänikortti, jossa on jopa puhesyntetisaattorikin joissain peleissä.

Circucsen ääninäytteet: Nämä löytyivät arkistojen kätköistä. Ne on äänitetty realplayerilla ja suoraan äänikortilta joten pallon äänet eivät kuulu.
SOUND MODE TONE MODE SOUND MODE TILT TONE MODE TILT

Kuten kuuluu, äänet olivat todella yksinkertaisia verrattuna saman ikäpolven Bally ja Williams flippereihin. Seuraavassa kuvassa Circucsen äänikortti.

Kilobitin äänirom piirien rivit loistavat poissaolollaan. Halvalla ei saa hyvää aikaseksi ja muutaman sadan byten äänipromilla ei paljoa revitellä.
Gottliebilla ei ilmeisesti heti ymmärretty että flipperin ääntä voi käyttää pelitunnelman luomiseen, eikä vain olla seuraus 100 tai tuhannen pisteen osumasta. 80B sarjassa oli jo parempi äänikortti ja 80C sarjassa joissakin laitteissa jopa kolme äänikorttia joista yhdellä oli Yamahan fm piiri taustamusiikkiin.

 


Kuva Circucsen takataulusta entisöinnin jälkeen. Flipperin takalasi onkin haastava korjattava. Pääsääntöisesti voi sanoa että siinä epäonnistuu aina jollain tasolla. Korjaamisen vaikeus on siinä että paikkamaalin pitäisi läpäistä täsmälleen alkuperäisen verran valoa jotta paikka ei näkyisi. Tässä eräs vinkki ja työtapa takalasin entisöimiseen. Kuten huomaat, hyvään jälkeen vaaditaan vaivaa ja kalustoa sekä taitoa.



Yläkenttää

 

 


pelilauta

 


Alkuperäiset suuret kuvatiedostot ovat kadonneet vuosien saatossa satojen huonosti organisoitujen cd-levyjen joukkoon. Ainakaan vielä ei ole tullut vastaan, joten vanhoista pölyisistä ja naarmuuntuneista valokuvista olen ottanut uusia skanneja.


Gottliebin huono keksintö: muovinen kevyt spinneri. Tällä muovilätkällä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi massaa jotta se jäisi pyörimään.

 


Pelikenttää. Aikavalotuskuvassa näkyy eräs vanhojen Gottliebien hyvä puoli. Kentän yleisvalaistus oli lähes poikkeuksetta hyvin suuniteltu. Pimeitä kohtia ei ole.

 


Droptargetit lähikuvassa.


Lähikuva Rototargetista. Ideana saada tähden kuva pyörähtämään keskelle ja osua siihen yläkentän pikkumailoja käyttäen pallolla, kun tähden edesä oleva valo palaa. Näin tulee joko Extra ball tai Special. HIT valot näyttävät vain mihin tauluista olet osunut.

 


Pelilaudan alla

Paljon huoltotilaa ja kunnollinen rauta pitämässä pelilautaa ylhäällä. Monista peleistä tuttu pelilaudan kenotus toiselle puolelle ei ole tämän laitteen ongelma.

 


Takalasi ennen korjailua.
Gottlieb käytti uudempiin koneisiin verrattuna hillittömästi lamppuja takalasille. Tämä osaltaan vaikuttaa lasin taiteen suunitteluun ja myös siihen lämpömäärään mikä sieltä lähtee. Ja se lämpö tekee musteelle tuon hilseilyn.


System 80 Cpu kortti
6502 prosessori, 2 kb pelirom, 8kb muuta romia, ram muisti 6532 ohjain piireillä.


Rototarget pelilaudan alta katsottuna


Virtalähde.

Alhaalla vasemmalla sulakkeet, vieressä tasasuuntaajat joiden yllä suotokonkka ja muuntajat. Hopeinen rasia ylhäällä keskellä on verkkosuodin.

Takaisin